top of page

​

Inleiding

 

Afgelopen decennia is er een steeds groter wordende kloof ontstaan tussen onderwijs en digitalisering. Deze dreigt te vergroten aangezien de praktijk van het hoger onderwijs na hinkt op de digitale realiteit  (European Commission, 2014; Van der Perre, Van Campenhout & Willems, 2015).

​

​Als docent is het niet vanzelfsprekend om mee te zijn met de laatste uitvindingen, laat staan weten hoe ze te implementeren in de lessen (European Commission, 2014). Hogescholen en universiteiten maken tegenwoordig wel al gebruik van een digitale leeromgeving (Littlejohn & Pegler, 2007), toch is er geen twijfel dat digitalisering veel meer mogelijkheden biedt voor onderwijs en leren (European Commission, 2014). Daarnaast zou onderwijs als weerspiegeling van de maatschappij nog meer gebruik moeten maken van de bestaande technologie en deze meer inzetten (Van der Perre et al., 2015).

"You cannot teach today the same way you did yesterday to prepare students for tomorrow."  
 
- John Dewey

Gemaakt door

In de literatuur wordt gesproken over een dubbele uitdaging. Enerzijds is er de vraag naar hoe leertechnologieën op een didactische manier kunnen worden ingezet zodat de lerenden effectiever, efficiënter en met meer plezier hun leerproces kunnen doorlopen. Deze eerste uitdaging gaat samen met het doorbreken van de te traditionele lessen (Cheng & Wang, 2011; European Commission, 2014). Anderzijds wordt er gezocht naar een manier om docenten te professionaliseren en hen hierbij te ondersteunen (European Commission, 2014; Van der Perre et al., 2015).

 

Het doel van deze site is om de inzet van technologie binnen het hoger onderwijs te stimuleren. Een van de mogelijkheden om onderwijsinnovatie te stimuleren, is het gebruik van virtual reality. Deze site is een advies, gericht naar docenten in het hoger onderwijs die graag virtual reality in hun lessen zouden implementeren. Op deze site vindt u een duidelijke omschrijving van wat virtual reality precies inhoudt, een duidelijk advies naar implementatie in de praktijk en kan u ook inspiratie halen uit verschillende voorbeelden per studiegebied.

​

Wat virtual reality precies inhoudt, vindt u hier terug. 

Rani Van Schoors

​

Rani.VanSchoors@UGent.be

​

​

​

​

Yana Landrieu

​

Yana.Landrieu@UGent.be

​

​

Jasper Bogaert

​

Jasper.Bogaert@UGent.be

​

​

bottom of page