top of page

Google cardboard

 

Google Cardboard is een virtual realityplatform van Google, waarbij er met een smartphone en een goedkope kartonnen bril een virtualrealityervaring wordt gecreëerd. Google Cardboard bestaat uit een bril die de omgeving in 360° weergeeft. Een controller is niet aanwezig wat het manipuleren van de omgeving onmogelijk maakt. Ook een headset ontbreekt, de studenten moeten de bril dus manueel tegen het hoofd houden. Dit is de meest goedkope mogelijkheid tot het implementeren van virtual reality in de klas. Het kan op verschillende manieren gekocht worden, zowel offline als online. Online kan het aangekocht worden bij Bol.com voor zeven euro.

VR Box VR02 

 

De virtual realitybril ‘VR Box VR02’ is een vaak verkocht model. Deze bestaat uit een bril en een headset, de bril kan dus op het hoofd worden geplaatst. De hoofdband is bovendien verstelbaar. Een controller is echter niet aanwezig. De prijs voor de VR Box VR02 varieert tussen elf en twintig euro. Deze kan online aangekocht worden bij Bol.com voor vijftien euro.

 

Google Daydream

 

Google Daydream is een ander initiatief ontwikkeld door Google. Het bestaat uit een bril, headset en controller. Dit zorgt ervoor dat de studenten de omgeving zelf kunnen manipuleren. De headset maakt het mogelijk om de bril over het hoofd te plaatsen zodat de studenten deze niet meer hoeven vast te houden. Google Daydream is online beschikbaar via de Amazon.com voor 67 euro.

 
 
Samsung Gear VR

 

Samsung Gear VR is de meest bekende virtual reality-bril in het virtual reality domein. Dit toestel bestaat uit een bril, headset en controller. Net zoals bij Google Daydream bestaat dus de mogelijkheid om de omgeving zelf te manipuleren, zonder daarbij het toestel te hoeven vasthouden. Er bestaan veel mogelijkheden om de Samsung Gear VR aan te kopen, dit zowel online als offline. Online kunt u de Samsung Gear VR kopen bij Bol.com voor 140 euro.

 

Oculus Rift

 

Oculus Rift is een van de meest geavanceerde toestellen op de markt. Het toestel is dan ook zeer prijzig, prijzen variëren van 450 tot 600 euro. Het pakket omvat de Oculus Rift VR Bril, twee controllers en zes gratis meegeleverde games. Ook zijn er twee Oculus sensoren aanwezig die zowel de bewegingen van de headset als de precieze bewegingen van de controller in 3D volgen. Het toestel is online verkrijgbaar via verscheidene webshops zoals bij Oculus.com voor 449 euro. De controllers zijn op deze pagina ook apart verkrijgbaar voor 119 euro.

VR Headsets

overzicht

Materiaal virtual reality: VR-headsets & controllers

VR-headsets

Er zijn verschillende virtualrealitybrillen op de markt. Brillen (en accessoires) variëren sterk op het vlak van prijzen en mogelijkheden. Hieronder worden de vijf meest gebruikte brillen opgesomd en uitgelegd. In de onderstaande slides kunt u per toestel het model zien met een link om het online te kopen en de prijs. Onder de slides worden de vijf verschillende modellen verder uitgelegd. Helemaal onderaan wordt er meer uitleg gegeven over de controllers.

Andere VR headsets

 

Verder bestaan er nog vele andere mogelijkheden en alternatieven voor bovenstaande toestellen. Zowel online als offline worden nog verschillende andere toestellen aangeboden, met prijzen variërend van zes euro tot over duizend euro voor bepaalde toestellen.

VR-controllers

Zoals reeds vermeld bij de headsets hierboven, zijn controllers niet altijd inbegrepen, dit voornamelijk bij goedkopere modellen. De optie om deze apart te bestellen bestaat. Een controller zorgt er immers voor dat de studenten de virtuele omgeving gemakkelijker kunnen exploreren en manipuleren. Zeker bij gebruik van games biedt een controller een grote meerwaarde. Een controller koppelt via bluetooth aan de smartphone van de studenten. Deze werken het best met Android en iOS besturingssystemen. Een voorbeeld van een los te bestellen controller vindt u op Bol.com. Deze controller kost zo’n 22 euro. Uiteraard zijn er nog andere losse controllers op de markt te vinden, deze situeren zich voornamelijk tussen de tien en honderd euro.

Om meer te weten te komen over VR-content (inhoud) implementeren en zelf maken, klik hier.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de pagina implementering en randvoorwaarden.

bottom of page