top of page

VR-content (inhoud) implementeren en zelf maken

​​

​

VR-content

​​

VR-content zijn de afbeeldingen, video's, games en overige inhouden die kunnen bekeken, gespeeld en gemanipuleerd worden met een virtualrealitybril. Tegenwoordig is er al heel wat VR-content die kan bekeken worden. Bekende apps hiervoor zijn Google Cardboard, Within VR, YouTube, Facebook, Unity, VeeR en Street View. In deze apps zijn er afbeeldingen, videos en games terug te vinden die kunnen bekeken, gespeeld of gemanipuleerd worden. De apps zijn beschikbaar voor zowel Android en iOS, de VR-content op deze apps kan al bekeken worden met een goedkope Google Cardboard. Het doel van deze apps is voornamelijk entertainment en het verkennen van virtual reality.

​

Er is ook al heel wat VR-content die kan ingezet worden binnen het onderwijs. Het doel is hier niet entertainment maar het gaat over specifieke tools die kunnen bijdragen aan het leerproces van studenten. Voorbeelden per studiegebied kunnen hier worden teruggevonden. 

​​

​

Zelf VR-content maken

​

Bepaalde VR-content kan ook makkelijk zelf gemaakt worden voor allerlei doeleinden. Voorbeeld: Een docent of professor onderwijskunde gaat op uitwisseling naar China, daar komt de lesgever terecht in verschillende klassen en wil dit tonen aan zijn studenten. Hiervoor is virtual reality perfect te gebruiken. Er kunnen 360° foto's genomen worden en de studenten kunnen met behulp van een VR-headset de klas rondom zich zien. 

 

Het maken van bijvoorbeeld 360-gradenfoto’s of virtualrealityvideo’s is niet moeilijk eens het nodige materiaal er is. Het maken van 360-gradenfoto’s kan gebeuren met behulp van smartphones (en een bepaalde app) en 360-gradencamera's. Het spreekt voor zich dat een 360-gradencamera zal zorgen voor een beter resultaat. Deze foto’s en video’s kunnen op verschillende manier gemaakt worden, deze worden hieronder uitgebreid besproken en daarbij worden ook de benodigdheden vermeld. Wanneer het beeldmateriaal klaar is, kan het bekeken worden in virtual reality met behulp van een VR-headset.

​

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

 

Aan de hand van deze vier stappen kan VR-content gemaakt worden. De eerste stap is het maken van beelden met een smartphone of een 360-gradencamera. Daarna komt het stitchen van de beelden, kan afhankelijk van het gebruikte toestel ook automatisch gebeuren. Als derde moet het bestand worden omzetten naar een mp4-bestand, dit kan ook automatisch gebeuren of is niet altijd nodig bij bepaalde apps. Als laatste moet de content openbaar worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld op YouTube of een andere app die hierboven besproken is, er zijn ook nog andere alternatieven. Eens dit gebeurd is, kan de VR-content bekeken worden in virtual reality.

 

Dit zijn de vier basisstappen en deze gelden als een soort algemeen stappenplan. De uitvoering van de stappen kan verschillend zijn afhankelijk van de manier en het materiaal waarmee de VR-content wordt gemaakt. Uiteraard gaat het hier over het maken van 360-gradenfoto's of -videos en niet over het ontwikkelen van complexe inhouden.  Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie mogelijkheden om VR-content te maken: met een smartphone, met een 360-gradencamera of met GoPro's. Deze mogelijkheden worden verder toegelicht in de linken hieronder.

​

 

​

​

 

 

​

Klink hier om naar het algemeen overzicht van implementering en randvoorwaarden te gaan.

​

​

​

Openbaar maken

4 basistappen voor het maken van VR-content

Omzetten naar mp4
Beelden maken
Beelden stitchen
bottom of page